ŠVESTKOVÝ TÝDEN: začněte něčím lehkým, ale důležitým

Vaření a recepty 20. srpna 2012

Kompot určitě zvládnete. A uvidíte, jak vám v zimě připomene krásné dny letního slunce.

Švestkový kompot

Potřebujete:

3 kg švestek

500 g cukru

Postup přípravy:

  1. Připravte si zavařovací sklenice s dobrými uzávěry o obsahu asi 7 dl a dokonale je vymyjte.

  2. Švestky omyjte, rozpulte, zbavte pecek a řeznou stranou dolů je naskládejte velmi těsně do připravených sklenic. Do každé sklenice přisypejte 2 lžíce cukru (pokud máte sklenice menší, přidejte cukru méně) a každou sklenici zalijte až po okraj vroucí vodou.

  3. Sklenice pevně uzavřete, naskládejte je do zavařovacího hrnce a sterilujte asi 15 minut při 85 °C (menší sklenice asi 10 minut). Pak sklenice opatrně vyndejte z vody a kompot nechte vychladnout. Pokud nemáte zavařovací hrnec, použijte velký obyčejný a jeho dno vyložte složenou utěrkou.