ŠVESTKOVÝ TÝDEN: uzeným se zavděčíte chlapům

Vaření a recepty 22. srpna 2012

A určitě nejen chlapům. Švestičky se ke kusu masa skvěle hodí, proto si tenhle týden dáme ještě jeden masový recept.

Švestky s uzeným

Potřebujete:

500 g vařené uzené krkovice

300 g zralých švestek

300 g cibule

100 g švestkových povidel

2 dl slivovice

2 dl masového vývaru

1 dl medu

1 stroužek česneku

1/2 kávové lžičky čerstvě mletého pepře

sůl

Postup přípravy:

  1. Uzené maso nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Na dno pekáčku naskládejte oloupanou cibuli nakrájenou na měsíčky, poklaďte ji plátky uzeného masa a přidejte vrstvu vypeckovaných a rozpůlených švestek.

  2. V misce smíchejte slivovici, med, švestková povidla, prolisovaný česnek a vývar, směs osolte, opepřete a rozmíchejte dohladka.

  3. Nalijte ji na maso se švestkami, pekáček zakryjte, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Pak pekáček odkryjte a dopečte ještě 10 minut, až se na povrchu masových plátků utvoří hezká kůrčička. Maso se švestkami rozdělte na talíře a podávejte s bramborovou kaší nebo bílým pečivem.