ŠVESTKOVÝ TÝDEN: bez koláče by to rozhodně nešlo

Vaření a recepty 23. srpna 2012

Ke švestkám patří recept na koláč. A když k tomu přidáte mák, je to jako podle Magdaleny Dobromily.

Švestkový koláč s mákem

Potřebujete:

1,5 kg švestek

400 g hladké mouky

2,5 dl mléka

100 g tuku na pečení

80 g krupicového cukru

2 žloutky

40 g droždí

1 sáček vanilinového cukru

špetku soli

hladkou mouku na vál

tuk na vymazání forem

3 lžíce nesoleného sádla na pokapání

Náplň:

1,5 kg švestek

200 g mletého máku

asi 150 g krupicového cukru

2 dl mléka (nebo podle potřeby i více)

špetku mleté skořice

Postup přípravy:

  1. Droždí a špetku cukru rozmíchejte v menší části vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se zbylým krupicovým a vanilinovým cukrem a špetkou soli, přilijte žloutky rozkvedlané ve zbylém mléce, vzešlý kvásek a rozpuštěný vychladlý tuk a vypracujte hladké vláčné těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.

  2. Mezitím připravte nádivku. Mléko oslaďte a přiveďte k varu. Přisypejte mák, za stálého míchání povařte asi 5 minut, až vznikne hustá kaše (pokud je příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka), kterou ochutíte skořicí a necháte trochu zchladnout.

  3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na dva pláty, opatrně je přeneste do vymazaných forem a rukou namočenou ve vodě těsto rozprostřete až k okrajům. Těsto poklaďte rozpůlenými vypeckovanými švestkami a pomocí cukrářského sáčku mezi ně nastříkejte v proužcích připravenou makovou náplň. Koláče pokapejte rozehřátým sádlem, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a upečte dozlatova.