JABLEČNÝ TÝDEN: úžasný dezert pro slunné babí léto

Vaření a recepty 27. srpna 2012

Oslaďte si začátek pracovního týdne vymazleným jablečným želé. Jen musíte mít trpělivost do druhého dne.

Jablečné želé

Potřebujete:

500 g jablek

50 g rozinek

50 g nasekaných ořechů

50 g krystalového cukru

2 dl jablečného džusu

1 sáček pudinku s vanilkovou příchutí

1 sáček vanilinového cukru

1 sáček skořicového cukru

šťávu z 1 citronu

šlehačku na ozdobení

Omáčka:

1 dl Calvadosu (jablečná pálenka)

1 dl medu

1/2 dl tmavého tekutého karamelu

Postup přípravy:

  1. Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájejte na kostičky a uvařte je se všemi druhy cukru a citronovou šťávou do poloměkka (kostičky se nesmí rozvařit).

  2. Přidejte ořechy a rozinky, směs ihned zahustěte pudinkovým práškem rozmíchaným v džusu, asi 3 minuty povařte a touto směsí naplňte hranatou formu (například na srnčí hřbet) vyloženou fólií.

  3. Želé nechte vychladnout do druhého dne a pak ho nakrájejte ostrým nahřátým nožem na pravidelné kostičky nebo kvádříky.

  4. Všechny přísady na omáčku smíchejte, krátce zahřejte (nejlépe v mikrovlnné troubě), omáčku nalijte do středu dezertních talířů a na ni rozložte nakrájené želé, které ozdobíte šlehačkou.