MALINOVÝ TÝDEN: dnes něco pro kuchařské začátečníky

Vaření a recepty 3. srpna 2012

Nemusí být pořád jenom samá složitá jídla. Tohle je krásné a chutné a trvá to jenom chvilku.

Palačinky s malinovou pěnou

Potřebujete:

5 dl mléka

asi 200 g hladké mouky

2 vejce

špetku soli

olej na pečení

moučkový cukr na posypání

lístky máty nebo meduňky na ozdobení

Náplň:

500 g čerstvých malin

4 bílky

4 lžíce cukru

špetku soli

Postup přípravy:

  1. Do mísy nasypejte mouku, přilijte polovinu mléka a dobře rozšlehejte. Přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a špetku soli a dobře rozšlehejte, až vznikne hladké těsto, které nechte 10 minut odstát při pokojové teplotě.

  2. Rozehřejte pánev, lehce potřete olejem a nalijte na ni naběračku těsta. Když okraje palačinky začnou zlátnout, palačinku otočte a opečte i z druhé strany. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta dalších 7 - 9 palačinek.

  3. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Postupně přisypejte cukr a ušlehejte dotuha. Maliny opláchněte a nechte dobře odkapat. Dvě třetiny malin rozmačkejte a polovinu jich vmíchejte do sněhu. Naplňte ho do cukrářského sáčku s širokou hladkou trubičkou a nastříkejte na palačinky. Stočte je a naskládejte na talíře. Rozdělte na ně zbylé rozmačkané i celé maliny a na závěr palačinky pocukrujte, případně ozdobte lístky máty či meduňky.