JABLEČNÝ TÝDEN: vyrobte si do zásoby skvělé čatní

Vaření a recepty 30. srpna 2012

Vyzkoušejte čatní jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, nebo třeba jenom k pečeným bramborám.

Jablečné čatní

Potřebujete:

500 g nakyslých jablek

1 červenou cibuli

60 g hnědého cukru

60 g rozinek

0,5 dl vinného octa

1 lžičku oloupaného a nastrouhaného čerstvého zázvoru

1/2 lžičky strouhané citronové kůry

1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry

1/2 lžičky mletého nového koření

1/2 lžičky drceného černého pepře

3 hřebíčky

Postup přípravy:

  1. Jablka oloupejte, zbavte stopek a jádřinců, nakrájejte je na kostky a vložte do kastrolu se silným dnem. Přidejte oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, přilijte vinný ocet, promíchejte a společně poduste asi 15 minut pod pokličkou (jablka by se neměla rozvařit).

  2. Pak přidejte rozinky, hnědý cukr, nastrouhaný zázvor, citronovou a pomerančovou kůru, nové koření, pepř a hřebíčky, důkladně promíchejte a zvolna duste pod pokličkou ještě asi 35 minut.

  3. Hotové čatní naplňte do čistých skleniček, uzavřete je a po vychladnutí uložte v chladničce a spotřebujte do 14 dnů.