JABLEČNÝ TÝDEN: dejte si k večeři svůdné fazolky

Vaření a recepty 31. srpna 2012

Potřebujete jen pár surovin a skvělá zdravá večeře je na světě. Dobrou chuť.

Zelené fazolky s jablky

Potřebujete:

300 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)

300 g kyselejších šťavnatých jablek

100 g slaniny

1 menší cibuli

1,5 dl vývaru (masového nebo zeleninového)

1 lžíci hladké mouky

bobkový list

sůl

Postup přípravy:

  1. Fazolky očistěte, odřízněte z nich konce, spařte je vroucí vodou (mražené nemusíte) a ihned propláchněte studenou vodou (díky tomu si zachovají hezky zelenou barvu). Pak je nasypejte do hrnce s vodou a krátce uvařte doměkka (asi 3 minuty). Měkké fazolky slijte a osolte.

  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na plátky a promíchejte s fazolkami.

  3. Na pánvi rozškvařte slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte oloupanou drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji nechte zesklovatět. Přisypejte mouku a za stálého míchání připravte světlou cibulovou jíšku. Zalijte ji studeným vývarem, rozmíchejte a krátce povařte.

  4. Do této omáčky přidejte fazolky s jablky, promíchejte a krátce prohřejte. Na závěr vše dochuťte solí a pepřem a podávejte s bílým chlebem nebo vařenými brambory.