MALINOVÝ TÝDEN: troufnete si na složitější dobrotu?

Vaření a recepty 4. srpna 2012

Tohle není úplně nejjednodušší dezert, ale jakmile se vám podaří jednou, příště už to bude zívačka.

Ostružinovomalinové trojúhelníčky

Potřebujete:

4 vejce

90 g krupicového cukru

90 g polohrubé mouky

25 g kakaa

1 sáček vanilinového cukru

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

2 lžíce oleje

Náplň:

400 g měkkého tvarohu

200 g smetany ke šlehání

100 g moučkového cukru

100 g ostružin (čerstvých nebo mražených)

100 g malin

2 sáčky vanilinového cukru

10 plátků želatiny

Postup přípravy:

  1. Vejce vyšlehejte s olejem, krupicovým a vanilinovým cukrem do pěny (nejlépe šlehačem nebo v mixéru). Zlehka do ní po částech přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a umíchejte hladké těsto. Asi třetinu těsta odeberte do misky, promíchejte ho s kakaem a toto tmavé těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení. Vidličkou nebo speciální zoubkovanou stěrkou do těsta utvořte vlnovky a těsto nechte v mrazáku ztuhnout. Pak na něj naneste světlé těsto, stejnoměrně ho rozetřete a vše upečte v troubě vyhřáté na 200 °C (asi 10 - 15 minut). Upečený plát těsta překlopte na čistý papír na pečení a nechte vychladnout.

  2. Želatinu nechte nabobtnat v troše studené vody a pak ji rozpusťte podle návodu na obalu. V misce rozmíchejte metličkou měkký tvaroh s oběma druhy cukru, přidejte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a zlehka vmíchejte ušlehanou smetanu. Část ostružin a malin rozehřejte (nejlépe v mikrovlnné troubě), rozmíchejte na kaši a vmíchejte ji do krému.

  3. Z vychladlého plátu stáhněte horní papír, na kterém se těsto peklo, a plát nakrájejte na 3 široké pruhy. Trojúhelníkovou formu vyložte mikrotenovou fólií, boky formy vyložte dvěma pláty a formu naplňte do půlky pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou připravenou náplní. Doprostřed rozložte v pruhu těsně vedle sebe zbylé ostružiny a maliny, formu doplňte zbylým krémem, povrch uhlaďte a zakryjte třetím pruhem upečeného těsta. Vše zakryjte fólií, nechte v chladu ztuhnout a před podáváním opatrně vyjměte z formy, odstraňte fólii a nakrájejte na řezy.