OSTRUŽINOVÝ TÝDEN: salát nemusí být jenom zelený

Vaření a recepty 9. srpna 2012

Saláty jsou v létě to nejlepší. A můžete k nim přidat ze zahrádky nebo lesa i něco nového.

Drůbeží salát s malinami a ostružinami

Potřebujete:

400 g kuřecích prsou

200 g salátu polníčku nebo ledového salátu

150 g malin

150 g ostružin

100 g majonézy

1 menší zralé mango

2 stonky řapíkatého celeru

2 naťové cibulky

50 g zakysané smetany

50 g oloupaného čerstvého zázvoru

1 citron

2 lžíce oleje

1 lžíci suchého bílého vína

1/2 lžíce mletého kari

sůl

Postup přípravy:

  1. Kuřecí prsa naplocho podélně rozkrojte, vložte do pánve s rozehřátým olejem, opečte z obou stran dozlatova a nechte vychladnout.

  2. Celer opláchněte, z vnější strany stonků seřízněte dužnatá vlákna, stonky nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Mango opláchněte a podélně odkrojte asi 1 cm od středu okolo ploché pecky dvě půlky dužniny, rozkrojte je na čtvrtky, odkrojte slupku, dužninu nakrájejte na nudličky a přidejte k celeru. Pak přidejte kuřecí prsa nakrájená na širší nudličky a očištěné cibulky nakrájené nadrobno.

  3. V misce smíchejte majonézu s vínem, smetanou, kari a čerstvým zázvorem nakrájeným na jemné nudličky, tuto směs nalijte na salát v míse a opatrně vše promíchejte. Salát podle chuti osolte a okyselte citronovou šťávou. Do misek rozdělte listy polníčku nebo nakrájený ledový salát, přidejte polovinu malin s ostružinami a promíchaný salát, doplňte zbylým ovocem a podávejte s pečivem. Před servírováním můžete nechat salát vychladit.