Kuře na chilli s medem podle Simony Krainové

Vaření a recepty 12. září 2012

Modelka Simona je proslulá perfektní postavou i mlsným jazykem. Nemá prý milion domácích receptů, ale nějaké přece.

Podle jejího manžela Karla Vágnera je prý na ni krásný pohled, i když stojí u sporáku. Kuchtit se učila nejen podle receptů, ale i od profesionálů. Například v pražském klubu a restauraci SaSaZu se k plotně postavila pod vedením hvězdného kuchaře Shahafa Shabtaye.

„To, co provádím doma, určitě nebude žádný kulinářský zázrak, ale sebe i své blízké dokážu nasytit poměrně dobře.“

Jako správná žena, která si udržuje štíhlou linii, tuší, jaké potraviny jsou zdravé a kterým by se měla spíše vyhýbat: „Je sice pravda, že vím, z čeho vařit, ale přiznám se, že času na to moc nemám. Ovšem když si ho udělám, doslova si to za plotnou užívám.“

krainova ohen

Simona se učila vařit podle maminky, podle kuchařek i podle kuchařů z nejlepších restaurací.

foto:
zdroj: smagpix.com

Umění vařit i pařit

A jak Simona pohostí návštěvy? „Pro ně chystám jídlo ráda. Dokonce peču, je to docela fajn. Miluju kuřecí maso, dělám ho na tisíc způsobů. A hlavně umím výborný kuřecí vývar. Předčím v něm i mámu, která ho svedla nejlépe. Vývar je navíc výborný vyprošťovák.“

A protože ráda nejen vaří, ale i „paří“, radí ještě jeden recept na kocovinu: Mátový čaj se zázvorem, medem a citronem. Všechno musí být samozřejmě čerstvé. „Zázvor je vůbec dobrá rostlina. Krásně čistí organismus, tak se ho snažím přidávat i do jídel.“

krainova kuře
foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Kuře na chilli s medem

Potřebujete:

400 g kuřecích prsou

červenou papriku

6 jarních cibulek

olivový olej

rýžové nudle

mleté chilli

půl lžičky sójové omáčky

3 lžíce medu

menší kapustu

lístky koriandru nebo petrželky

sůl

pepř

Postup:

  1. Ve velké silnostěnné pánvi nebo woku rozehřejte olej (nejprve nechte rozpálit suchou pánev, pak teprve na ni vlijte olej – to je správný asijský postup).

  2. Na kousky nakrájené kuřecí maso smažte chvíli při vyšší teplotě a za stálého míchání. Potom přidejte proužky papriky a bílou část jarních cibulek (zelenou použijete na závěr). Promíchejte. Do pánve přidejte chilli, sójovou omáčku i med, osolte, opepřete, promíchejte a nechte dusit.

  3. Do konvice dejte vařit vodu. Rýžové nudle dejte do misky a přelijte vroucí vodou. Nechte je stát, ke změknutí stačí asi čtyři minuty.

  4. Zatímco se směs na pánvi dusí, dejte kapustové listy na sebe a nakrájejte je na širší proužky. Přisypejte do pánve kapustu, přikryjte poklicí a poduste minutu. Potom směs odkryjte, posypejte koriandrem nebo petrželkou a zelenou natí cibulky či pórku. Sejměte pokrm z ohně a podávejte okamžitě se scezenými a okapanými rýžovými nudlemi.