HROZNOVÝ TÝDEN: rychlý koláč třeba na malou oslavu

Vaření a recepty 18. září 2012

Práci si ušetříte tím, že koupíte hotový korpus v obchodě. A pak už jenom rychlé zdobení.

Piškotový koláč s tvarohovým krémem

Potřebujete:

1 hotový kulatý piškotový korpus

350 g měkkého tvarohu

250 g bílého hroznového vína

150 g červeného nebo modrého hroznového vína

1 vejce

60 g cukru

4 plátky želatiny

špetku soli

Postup přípravy:

  1. Želatinu namočte do misky s ledovou vodou a nechte nabobtnat. Kuličky hroznového vína omyjte, osušte, rozkrojte na poloviny a podle potřeby z nich odstraňte zrníčka.

  2. V míse vyšlehejte žloutek s polovinou cukru. Přidejte tvaroh a vyšlehejte do hladka. Z bílku a špetky soli ušlehejte pevný sníh, přidejte k němu zbylý cukr a ušlehejte do tuha. Mísu s tvarohovým krémem posaďte nad hrnec s vroucí vodou a takto nad párou krém lehce nahřejte. Želatinu vymačkejte, vložte do vhodné misky, zakryjte fólií a krátce zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (jen několik vteřin). Vmíchejte ji do nahřátého tvarohového krému a na závěr přimíchejte sníh.

  3. Na piškotový korpus rozetřete tenkou vrstvu tvarohové hmoty, pokryjte ji polovinou rozpůlených kuliček vína, zakryjte ji další vrstvou tvarohové hmoty, přidejte zbytek kuliček vína a zakryjte je zbylým tvarohovým krémem. Koláč nechte v chladničce alespoň 4 hodiny ztuhnout a před podáváním ho nakrájejte asi na 12 kousků.