Šunková roláda s vinným želé
Potřebujete:
100 g plátků šunky
100 g kuliček hroznového vína
2 balíčky lučiny bez příchuti
5 lžic smetany
2 plátky želatiny
trochu tmavého balzamikového octa
mletý bílý pepř
sůl
Vinné želé:
2 dl bílého vína
2 dl vinné limonády
30 g želatiny v prášku
1 – 2 lžíce bílého vinného octa
cukr podle chuti
sůl
Postup přípravy:
Na rovnou podložku rozprostřete potravinovou fólii a naskládejte na ni překrývající se plátky šunky tak, abyste vytvořili obdélníkový plát.
Plátky želatiny zalijte vodou, nechte je nabobtnat, pak je lehce vymačkejte, vložte do vhodné misky a opatrně zahřejte necelých 30 vteřin v mikrovlnné troubě, až se rozpustí.
Lučinu rozmíchejte se smetanou, osolte, opepřete a vmíchejte teplou rozpuštěnou želatinu. Tímto krémem ihned potřete šunkový plát, po celé délce na něj naskládejte kuličky hroznového vína, vše pomocí fólie stočte do rolády, zabalte do fólie a uložte na 2 hodiny v chladu.
Víno smíchejte s limonádou a přiveďte k varu. Přidejte cukr, sůl a vinný ocet (směs by měla být ostřejší a sladkokyselá). Odstavte z ohně, pozvolna přisypte želatinu a promíchejte, až se želatina rozpustí. Seberte z povrchu případnou pěnu, želé nalijte do měkké plastové mističky a nechte ztuhnout. Pak želé opatrně vyklopte a nakrájejte na kostičky.
Pak roládu nakrájejte ostrým nožem na válečky nebo kolečka, rozdělte je na talíře a doplňte je kostičkami želé, které ještě zastříknete balzamikovým octem. Podávejte s pečivem a dobrým bílým vínem.