HROZNOVÝ TÝDEN: roláda naslano pro labužníky

Vaření a recepty 19. září 2012

Rozkošný předkrm pro hosty, nebo lehká večeře pro domácí? Vyberte si, pro jaký účel roládičku vytvoříte. Dobrá bude tak či tak.

Šunková roláda s vinným želé

Potřebujete:

100 g plátků šunky

100 g kuliček hroznového vína

2 balíčky lučiny bez příchuti

5 lžic smetany

2 plátky želatiny

trochu tmavého balzamikového octa

mletý bílý pepř

sůl

Vinné želé:

2 dl bílého vína

2 dl vinné limonády

30 g želatiny v prášku

1 – 2 lžíce bílého vinného octa

cukr podle chuti

sůl

Postup přípravy:

  1. Na rovnou podložku rozprostřete potravinovou fólii a naskládejte na ni překrývající se plátky šunky tak, abyste vytvořili obdélníkový plát.

  2. Plátky želatiny zalijte vodou, nechte je nabobtnat, pak je lehce vymačkejte, vložte do vhodné misky a opatrně zahřejte necelých 30 vteřin v mikrovlnné troubě, až se rozpustí.

  3. Lučinu rozmíchejte se smetanou, osolte, opepřete a vmíchejte teplou rozpuštěnou želatinu. Tímto krémem ihned potřete šunkový plát, po celé délce na něj naskládejte kuličky hroznového vína, vše pomocí fólie stočte do rolády, zabalte do fólie a uložte na 2 hodiny v chladu.

  4. Víno smíchejte s limonádou a přiveďte k varu. Přidejte cukr, sůl a vinný ocet (směs by měla být ostřejší a sladkokyselá). Odstavte z ohně, pozvolna přisypte želatinu a promíchejte, až se želatina rozpustí. Seberte z povrchu případnou pěnu, želé nalijte do měkké plastové mističky a nechte ztuhnout. Pak želé opatrně vyklopte a nakrájejte na kostičky.

  5. Pak roládu nakrájejte ostrým nožem na válečky nebo kolečka, rozdělte je na talíře a doplňte je kostičkami želé, které ještě zastříknete balzamikovým octem. Podávejte s pečivem a dobrým bílým vínem.