HROZNOVÝ TÝDEN: varianta na oblíbenou klasiku

Vaření a recepty 22. září 2012

Jasně že můžete na podzim dělat štrúdl jenom z jablek. No, ale když hrozny jsou moc dobré a změní chuť k ještě lepšímu.

Tažený závin s jablky a vínem

Potřebujete:

350 g hladké mouky

1 vejce

1,5 dl mléka

20 g másla

1 lžičku octa

špetku soli

hladkou mouku na posypání utěrky

žloutek a trochu mléka na potření

máslo na potření a moučkový cukr na posypání

Náplň:

700 g oloupaných jablek

300 g kuliček hroznového vína

asi 100 g krupicového cukru (nebo i méně)

80 g strouhanky

10 lžic rozpuštěného másla

2 lžíce rozinek

Postup přípravy:

  1. Na vál prosejte mouku se solí, doprostřed udělejte důlek a nalijte do něj mléko, rozpuštěné máslo a ocet. Přidejte vejce a nejprve nožem a pak rukama zpracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě odpočinout.

  2. Připravené těsto rozdělte na dva díly. Jeden díl těsta položte na utěrku posypanou moukou a rozválejte ho na obdélník. Pak ho rukama opatrně vytahujte do všech stran, až je těsto velmi tenké. Poklaďte ho polovinou jablek nakrájených na plátky, posypte krupicovým cukrem a rozinkami, poklaďte kuličkami hroznového vína, poprašte strouhankou a pokapejte rozpuštěným máslem. Okraje těsta zahněte pomocí utěrky, těsto stočte do závinu a překlopte na plech vyložený papírem na pečení. Stejným způsobem zpracujte i druhý díl těsta.

  3. Oba záviny potřete žloutkem rozšlehaným v troše mléka, vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Ještě horké záviny potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.