Tažený závin s jablky a vínem
Potřebujete:
350 g hladké mouky
1 vejce
1,5 dl mléka
20 g másla
1 lžičku octa
špetku soli
hladkou mouku na posypání utěrky
žloutek a trochu mléka na potření
máslo na potření a moučkový cukr na posypání
Náplň:
700 g oloupaných jablek
300 g kuliček hroznového vína
asi 100 g krupicového cukru (nebo i méně)
80 g strouhanky
10 lžic rozpuštěného másla
2 lžíce rozinek
Postup přípravy:
Na vál prosejte mouku se solí, doprostřed udělejte důlek a nalijte do něj mléko, rozpuštěné máslo a ocet. Přidejte vejce a nejprve nožem a pak rukama zpracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě odpočinout.
Připravené těsto rozdělte na dva díly. Jeden díl těsta položte na utěrku posypanou moukou a rozválejte ho na obdélník. Pak ho rukama opatrně vytahujte do všech stran, až je těsto velmi tenké. Poklaďte ho polovinou jablek nakrájených na plátky, posypte krupicovým cukrem a rozinkami, poklaďte kuličkami hroznového vína, poprašte strouhankou a pokapejte rozpuštěným máslem. Okraje těsta zahněte pomocí utěrky, těsto stočte do závinu a překlopte na plech vyložený papírem na pečení. Stejným způsobem zpracujte i druhý díl těsta.
Oba záviny potřete žloutkem rozšlehaným v troše mléka, vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Ještě horké záviny potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.