HROZNOVÝ TÝDEN: ve finále zkuste slibovaný knedlík

Vaření a recepty 23. září 2012

Slíbili jsme vám ještě jeden recept na sladké knedlíky s hrozny. Můžete hlasovat, který vaší rodině víc chutná.

Knedlíky s hroznovým vínem

Potřebujete:

Na těsto:

300 g polohrubé mouky

50 g tuku

40 g cukru

vlažné mléko (podle potřeby)

1 žloutek

40 g droždí

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky strouhané citronové kůry

K tomu:

240 g hroznového vína (polovina světlého a polovina tmavého)

60 g loupaných mandlí

1 lžíci cukru

Omáčka:

300 g modrých rynglí

3 lžíce cukru

Postup přípravy:

  1. Než začnete s přípravou těsta, nechte všechny přísady ohřát na pokojovou teplotu. Tuk rozpusťte.

  2. V hrnku nebo misce rozmíchejte menší množství mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít.

  3. Do mísy nasypte prosátou mouku, přilijte zbylé vlažné mléko a přidejte i zbylý cukr. Do mísy s moukou, mlékem a cukrem vlijte žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidejte rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru.

  4. Na závěr přilijte vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promíchejte vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřete z vařečky a stěn mísy, jemně poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout.

  5. Vykynuté těsto několikrát promíchejte, aby se provzdušnilo, a nechte v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.

  6. Kuličky hroznů opláchněte, osušte a po částech je zapracujte do vykynutého těsta. Rozdělte ho na 4 díly, utvořte z nich bochánky a nechte je na válu zakryté utěrkou znovu vykynout.

  7. V kastrolu přiveďte k varu asi 2 dl vody, přisypte cukr a vypeckované a na kousky nakrájené ryngle a poduste je doměkka. Pak je rozmixujte ponorným mixérem, přeceďte a dále vařte, dokud omáčka nezhoustne.

  8. Mandle nasekejte nahrubo a opečte dozlatova na suché pánvi. Přisypte lžíci cukru a nechte ho lehce zkaramelizovat. Směs odstavte a po vychladnutí ji lehce rozdrťte válečkem.

  9. Vykynuté knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 8 – 10 minut. Na čtyři talíře nalijte teplou rynglovou omáčku, přidejte uvařený a odkapaný knedlík, posypte drcenými mandlemi s cukrem a podávejte.