OŘECHOVÝ TÝDEN: co vykouzlí lískové oříšky?

Vaření a recepty 26. září 2012

Závin je samozřejmě známá věc, ale s lískovými oříšky jste ho stoprocentně ještě nepekla. Nebo ano? Jestli znáte lepší recept, napište!

Ořechový závin

Potřebujete:

350 g vařených oloupaných brambor

180 g polohrubé mouky

90 g rozpuštěného másla

30 g cukru

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

špetku soli

mouku na vál

Náplň:

100 g mletých lískových ořechů

60 g hořké čokolády

40 g másla

3 lžíce cukru

2 lžíce strouhanky

1 lžičku mleté skořice

Na potření:

1/2 vejce

2 lžíce mléka

1 lžíci medu

Postup přípravy:

  1. Brambory nastrouhejte, přidejte sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujte těsto. Připravené bramborové těsto ihned rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm.

  2. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražte mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidejte cukr a mletou skořici a míchejte, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypte do mísy a nechte zchladnout.

  3. Pak náplní posypte plát těsta a asi 3 lžíce náplně si nechte na závěrečné posypání. Na náplň jemně nastrouhejte hořkou čokoládu, okraje těsta potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočte do závinu a konce těsta k sobě přimáčkněte.

  4. Závin potřete zbylým rozšlehaným vejcem, posypte zbylou nádivkou, vložte ho do trouby vyhřáté na 170 °C a upečte ho dozlatova (asi 35 minut).