OŘECHOVÝ TÝDEN: zkuste chleba nekoupit, ale upéct!

Vaření a recepty 27. září 2012

Dojít do obchodu je rychlejší. Ale jestli si najdete čas na tenhle chlebíček, všichni doma poznají rozdíl na první přivonění. A co teprve ochutnání!

Ořechový chléb

Potřebujete:

300 g hladké pšeničné bílé mouky

100 g hrubé celozrnné žitné mouky

100 g vlašských ořechů

2 dl vlažné vody

15 g droždí

lžičku koření (koriandru a anýzu)

1/2 lžičky soli

mouku na vál

Postup přípravy:

  1. Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a nechte ho rozpustit.

  2. V míse smíchejte obě mouky, přidejte sůl, umleté nebo jemně nakrájené koření, přilijte vodu s rozpuštěným droždím a míchejte nejméně 15 minut, až vznikne hladké a tuhé těsto. Na závěr do něj vmíchejte nasekané ořechy, lehce ho posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

  3. Pak z těsta vytvarujte na pomoučeném válu dva bochánky, položte je na plech s papírem na pečení, nechte znovu asi 20 minut kynout a pečte asi 40 minut při 170 °C.