RUSKÝ TÝDEN: nesmí chybět hustý boršč

Vaření a recepty 19. března 2013

Rusové si potrpí na hutné polévky. Zeleninový boršč, pokud se dobře připraví, vás nejen úžasně zasytí, ale především chuťově maximálně uspokojí.

Ruský boršč

Potřebujete:

300 g hovězího masa

200 g vepřového masa

50 g slaniny

1 velkou cibuli

300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel)

200 g bílého hlávkového zelí (možno rozdělit napůl s červeným)

250 g brambor

200 g rajčat (i z konzervy)

200 g červené řepy (může být i naložená)

1 bobkový list

5 zrnek nového koření

10 kuliček černého pepře

1 lžičku sladké mleté papriky

1 lžíci hladké mouky

150 ml sladké smetany

citronovou šťávu

zelenou petrželku

ocet a cukr podle potřeby

sůl

Postup přípravy:

  1. Maso omyjte a vložte do hrnce se studenou vodou (asi 2 l). Přidejte rozkrojenou cibuli, bobkový list, nové koření, pepř, osolte a vařte zvolna asi 2 hodiny. Vepřové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Potom vyndejte i hovězí, vývar přeceďte a vhoďte do něj očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte lžíci octa a vařte asi 5 minut.

  2. Červenou řepu nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka (pokud použijete naloženou, jen ji sceďte, ale nevařte). Slaninu nakrájejte na kostičky, vyškvařte, přidejte papriku, zamíchejte a nalijte do polévky. Ve smetaně dobře rozmíchejte mouku, nalijte do polévky a za občasného míchání 15 minut povařte. Nakonec přidejte kostičky řepy, na kostky pokrájené maso, nasekanou petrželku, ochuťte citronem, cukrem a solí a prohřejte. Podávejte s chlebem.

Tip:

Porce ozdobte kopečkem zakysané smetany a zelenou částí pórku nakrájenou na nudličky.