Bramborový koláč s jablky
Potřebujete:
200 g cukru krupice
100 g mletého máku
200 g hladké mouky
100 g vařených brambor
3 vejce
2 jablka
100 ml smetany ke šlehání
50 g sádla
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
Na citronovou polevu:
300 g cukru moučka
3 lžíce vařícího mléka
2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Jablka očistěte a nakrájejte na malé kousky, brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte se smetanou, přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a mletý mák. Úplně na závěr vmíchejte rozpuštěné, ne příliš teplé sádlo, a zlehka promíchejte.
Těsto vložte do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut při 150 °C. Pak ho nechte prochladnout, vyklopte ho na kovovou mřížku a nechte zcela zchladnout.
Polevu připravte z cukru, do kterého jste přidali mléko a citronovou šťávu, a pořádně promíchejte, až vznikne hladká hmota. Polevu rozetřete na povrch koláče a nechte ztuhnout.