TÝDEN KRKONOŠSKÉ KUCHYNĚ: koláč z brambor

Vaření a recepty 3. března 2013

Sladké koláče z bramborového těsta jsou krkonošskou specialitou, kterou stojí za to ochutnat.

Bramborový koláč s jablky

Potřebujete:

200 g cukru krupice

100 g mletého máku

200 g hladké mouky

100 g vařených brambor

3 vejce

2 jablka

100 ml smetany ke šlehání

50 g sádla

1 vanilkový cukr

½ prášku do pečiva

Na citronovou polevu:

300 g cukru moučka

3 lžíce vařícího mléka

2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Jablka očistěte a nakrájejte na malé kousky, brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte se smetanou, přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a mletý mák. Úplně na závěr vmíchejte rozpuštěné, ne příliš teplé sádlo, a zlehka promíchejte.

  2. Těsto vložte do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut při 150 °C. Pak ho nechte prochladnout, vyklopte ho na kovovou mřížku a nechte zcela zchladnout.

  3. Polevu připravte z cukru, do kterého jste přidali mléko a citronovou šťávu, a pořádně promíchejte, až vznikne hladká hmota. Polevu rozetřete na povrch koláče a nechte ztuhnout.