Chřestový týden: Jemný s křupavou pancettou

Vaření a recepty 22. května 2013

Zdá-li se vám chřest sám o sobě na polévku příliš jemný, zkuste jí na chuti přidat s pomocí do křupava opečené pancetty.

Potřebujete:

200 g cibule

300 g chřestu

50 g másla

250 g smetany

150 ml bílého vína

muškátový oříšek

sůl

bílý pepř

Na chřestové pesto:

200 g chřestu

100 g citronu

15 g česneku

50 g parmazánu

30 g piniových oříšků

100–150 ml olivového oleje

pepř čtyřbarevný

sůl

Postup:

  1. Oloupaný chřest uvařte v osolené vodě do měkka. Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, podlijte ji bílým vínem a nechte trochu vyvařit. Přidejte chřest, smetanu, pepř, muškátový oříšek a rozmixujte dohladka. Podle potřeby dochuťte.

  2. Připravte si chřestové pesto. Oloupaný uvařený chřest rozmixujte spolu s ostatními ingrediencemi, dokud nevznikne chřestové pesto. Olivový olej přilévejte podle vámi chtěné konzistence. Podle chuti osolte.

  3. Na talíři ozdobte krém smetanou a opečenou pancettou.