Týden s remoskou: Špenátové uzlíčky s gorgonzolou

Vaření a recepty 30. května 2013

Nechte se zlákat na výlet do Itálie s pikantním sýrem gorgonzola. Špenát ho krásně zjemní a vy si pochutnáte.

Potřebujete:

250 g mouky

2 lžíce řepkového oleje

250 g špenátu

3 dl minerální vody

4 vejce

100 g sýru gorgonzola

50 g jader vlašských ořechů

2 jarní cibulky

2 lžíce smetany

máslo na smažení

pepř a sůl

Postup:

  1. Promíchejte mouku a vejce, přidejte řepkový olej a za stálého míchání vidličkou pomalu postupně přilévejte minerálku. Musíte získat velmi řídké těstíčko. Misku s těstem přikryjte a nechte asi půl hodiny odstát.

  2. Připravte si náplň. Nakrájenou cibulku osmahněte na másle dosklovata, přidejte špenát a pod poklicí duste asi 5 minut. Pak odstraňte poklici a tekutinu nechte úplně odpařit. Gorgonzolu rozmačkejte vidličkou se smetanou, přidejte nasekané ořechy, osolte, opepřete a důkladně promíchejte se špenátem.

  3. Zelenou část cibulky krátce povařte a podélně rozřízněte na proužky. Palačinky připravte běžným způsobem, doprostřed dejte jednu lžíci náplně, zhotovte úhledný balíček a převažte proužky povařené cibulky. Uzlíčky vložte do remosky a zapékejte asi 10 minut.