Týden s řepkovým olejem: Pečené kuře s batáty, česnekem a tymiánem

Vaření a recepty 6. května 2013

Co vyzkoušet pečené kuře s nádechem exotiky? Česnek a tymián jídlo krásně ochutí, batáty překvapí svou neobvyklou chutí.

Potřebujete:

6 kuřecích paliček

500 g batátů

1 červenou papriku

1 červenou cibuli

5 stroužků česneku

2 lžíce řepkového oleje

vývar na podlití

1/2 lžičky tymiánu

sůl

bílý jogurt nebo zakysanou smetanu

zelenou petrželku nebo čerstvý tymián na ozdobu

Postup:

  1. Čerstvé batáty omyjte, uvařte ve slané vodě do poloměkka a nechte vychladnout, pak je oloupejte a nakrájejte na kostky nebo plátky. Vložte je do pekáče vytřeného olivovým olejem a obložte omytými kuřecími paličkami.

  2. Papriku omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nahrubo nasekejte. Papriku s cibulí nasypejte na maso, vše osolte, opepřete, pokapejte rozpuštěným máslem, posypejte tymiánem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení podlévejte horkou vodou nebo vývarem. Pečte (asi hodinu), dokud maso není měkké a nemá pěkně červenou barvu.

  3. Před koncem pečení povrch posypejte nadrobno nakrájeným česnekem, který lehce vmíchejte do upečené zeleninové vrstvy, aby se nepřipálil a nezhořkl. Každou porci přelijte lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany a přizdobte snítkou petrželky či čerstvého tymiánu.