Řecký týden: Rybí polévka

Vaření a recepty 19. června 2013

Řekové považují jídlo za jednu z nejdůležitějších součástí života. Dokážou si v klidu a beze spěchu vychutnat opulentní večeři o několika chodech, jejíž součástí bývá zelenina hojně zalitá olivovým olejem.

Potřebujete:

1,2 kg ryb

1 cibuli

bobkový list

nové koření

olivový olej

2 stroužky česneku

malý celer

řapíkatý celer

5 rajčat

sůl

pepř

petrželku

Postup:

  1. Ryby očistěte, dejte je do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody. Vodu osolte, přidejte celou cibuli, malý bobkový list, 2 zrnka nového koření a velmi zvolna ryby uvařte doměkka.

  2. V hrnci zpěňte na 2–3 lžících oleje nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 nakrájené mrkve, kousek celeru, kousek nakrájeného pórku, 2 nakrájené stonky řapíkatého celeru. Přidejte 5 oloupaných a na kostičky nakrájených rajčat, zalijte přeceděným vývarem z ryb, uveďte do varu a přidejte vykostěné rybí maso. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a krátce zvolna povařte, až zelenina změkne.