Týden s remoskou: Sváteční remo věnec

Vaření a recepty 2. června 2013

Ne, kdepak, nezbláznili jsme se. V remosce se dá i péct. A jak! Jen si to vyzkoušejte.

Potřebujete:

42 g droždí (1 kostku)

100 g cukru krupice

80 ml mléka

500 g polohrubé mouky

50 g mletých mandlí

špetku soli

3 vejce

100 g másla

100 g tučného tvarohu

mandlové lupínky na posypání

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru a rozetřete na hladkou kaši. Kaši rozřeďte vlažným mlékem a nechte na teplém místě vzejít.

  2. Do mísy prosejte mouku, přimíchejte mandle a sůl. Dvě vejce rozšlehejte a spolu s rozpuštěným máslem a tvarohem přidejte k mouce. Přilijte kvásek a zpracujte měkké nelepivé těsto. Mísu překryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 45 minut.

  3. Těsto rozdělte na tři části a z nich vyválejte asi 70 cm dlouhé válečky. Spleťte je do copu a ten na koncích spojte do věnce. Věnec přeneste do remosky vytřené máslem a vysypané moukou a nechte ještě 10 minut kynout. Pak potřete povrch rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a pečte 35 minut.