Týden na grilu: Makrely grilované na pomerančích

Vaření a recepty 27. června 2013

Grilování patří mezi nejoblíbenější letní radovánky. A přestože u nás nemá nijak dlouhou a bohatou historii, stalo se rychle nedílnou součásti životního stylu většiny národa. Co takhle zkusit hodit na gril makrelu a pár pomerančů?

Potřebujete:

4 malé vykuchané makrely

2–3 masité papriky (nejlépe oranžové)

2 šťavnaté pomeranče

1 kg brambor

řepkový olej

vinný ocet

pepř

kmín

sůl

Postup:

  1. Brambory dobře omyjte a uvařte je ve slupce téměř doměkka. Papriky omyjte, osušte a zbavte jaderníků a semínek. Pepř a kmín rozdrťte a smíchejte se solí.

  2. Každou makrelu omyjte, dobře osušte, potřete řepkovým olejem a posypejte hustě kořením. Položte je na rozehřátý gril, přidejte papriky a na čtvrtky překrájené brambory a zvolna grilujte. Podle potřeby otáčejte.

  3. Pomeranče důkladně omyjte. Z jednoho vymačkejte šťávu a smíchejte ji se lžící octa a lžící řepkového oleje. Druhý pomeranč nakrájejte na tenká kolečka. Ta těsně před koncem grilování rozložte na ryby, všechno potřete pomerančovou marinádou, grilujte ještě asi 3 minuty a podávejte.