Ovocný týden: Kachní prsa s višněmi

Vaření a recepty 13. července 2013

Kachní prsíčka se často servírují s brusinkovou omáčkou. Proč to tentokrát nezkusit s nakyslými višněmi?

Potřebujete:

4 porce kachních prsou s kůží

2 lžíce oleje

1 lžičku cukru

1 lžičku mletého pepře

1/2 lžičky mletého nového koření

špetku mleté skořice

sůl

Višňová omáčka:

500 g vypeckovaných višní

150 g plátků anglické slaniny

1 malou cibuli šalotku

2 dl červeného vína

1 lžíci škrobové moučky

1 kostku drůbežího masoxu

šťávu z 1 citronu

cukr

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. V misce smíchejte olej s mletou skořicí, novým kořením, pepřem a cukrem, do této směsi naložte kachní prsa a uložte je na 3 až 6 hodin v chladu. Pak je osolte, vložte do rozehřáté pánve kůží dolů, opečte z jedné strany dozlatova a vyjměte.

  2. V jiné vhodné pánvi opečte dozlatova slaninu nakrájenou na drobné kostičky a jemně nakrájenou šalotku. Přidejte višně, červené víno a rozdrobenou kostku masoxu a promíchejte. Do pánve přidejte opečená kachní prsa, vše vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut, až maso získá hezkou barvu a je měkké.

  3. Hotová prsa vyjměte a do omáčky přidejte škrobovou moučku rozmíchanou v trošce studené vody. Vše krátce povařte a dochuťte cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátky, rozdělte je i s omáčkou na talíře a podávejte s bílým pečivem.