Francouzský týden: Kuřecí horní stehna s artyčoky

Vaření a recepty 4. července 2013

Ačkoliv zní artyčok našim uším trošku zvláštně, jako by se snad ani nejednalo o jídlo, je to záležitost velmi chutná. Vyzkoušejte ho.

Potřebujete:

6 horních kuřecích stehen

100 dkg šunky prosciutto crudo

rohlík

mléko

lžičku parmazánu

sůl

pepř

zelenou petrželku

1 sklenici sterilovaných artyčoků

1 šalotku

čerstvou šalvěj

rozmarýn

bílé víno

máslo

listové těsto

1 vejce

Postup:

  1. Kuřecí stehna vykostěte, stáhněte kůži a dejte ji stranou. Stehna zbavená kůže rozevřete na motýlka.

  2. Připravte si náplň. Do vymačkaného rohlíku předem namočeného v mléce nakrájejte šunku prosciutto crudo, přidejte lžičku parmazánu, hrst nasekané petrželky, osolte a opepřete. Takto připravenou hmotu vložte na masové plátky, zabalte a závitky upevněte párátkem.

  3. Kůži z kuřecích stehen nasekejte na co nejmenší kousky a s nakrájenou šalotkou, hrstí šalvěje, čerstvým rozmarýnem a artyčoky opečte na másle. Potom osolte, opepřete, zalijte trochou bílého vína a chvíli opékejte. Poté dejte stranou na talířek. Na stejné pánvi dozlatova opečte kuřecí závitky a nechte je vychladnout.

  4. Rozválejte listové těsto a vykrojte čtverečky 10 x 10 cm. Na ně dejte směs s artyčoky, položte kuřecí závitek bez párátek, zabalte a otočte. Na přední stranu můžete z těsta vytvořit různé vzory, třeba začáteční písmena hostů. Potřete vejcem a při teplotě 200 °C pečte asi 20 minut.

  5. Jako příloha je výborný salát z rukoly, rajčat a mrkve nakrájené na tenké plátky, pokapaný balzamikovým octem, olivovým olejem a dochucený solí a pepřem.