Týden zavařování a nakládání: Klasický jahodový džem

Vaření a recepty 25. srpna 2013

Každého mlsouna určitě potěšíte touto nestárnoucí klasikou, jejíž chuť nikdy nevyjde z "módy".

Potřebujete:

1 kg jahod

500 g cukru

Postup:

  1. Jahody propláchněte studenou vodou, nechte je dobře odkapat a pak je zbavte lístků. Větší jahody překrájejte, menší nechte v celku. Vložte je do vhodného kastrolu a zasypte cukrem (můžete přidat i trochu citronové šťávy).

  2. Za občasného zamíchání přiveďte jahody s cukrem k varu, povařte a průběžně sbírejte pěnu tvořící se na povrchu. Když směs začne houstnout, snižte teplotu a dále za stálého míchání vařte, dokud není džem hustý.

  3. Hotový džem naplňte do čistých sklenic, uzavřete je víčkem a otočte asi na 5 minut dnem vzhůru. Pak sklenice otočte zpět a džem nechte vychladnout.