Týden s masovými roládami: Kachní roláda s nádivkou a pomeranči

Vaření a recepty 30. srpna 2013

Kachna a pomeranče k sobě prostě patří. Zkuste ji tentokrát bez klasických knedlíků a zelí v podobě nadívané rolády.

Potřebujete:

1 menší kuchyňsky upravenou kachnu

sůl

celý pepř

koriandr

30 g másla

30 g polohrubé mouky

4 pomeranče

2 lžíce medu

citronovou šťávu

Na nádivku:

2 plátky toastového chleba

60 g másla

2 vejce

100 ml 12% smetany

100 g kachních nebo vepřových jater

sůl

2 stroužky česneku

muškátový květ

provensálské koření

2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky

30 g oloupaných a nasucho opražených mandlí

Postup:

  1. Připravte si nádivku. Chléb nakrájejte na kostičky. Máslo rozehřejte, rozšlehejte s vejci a smetanou a přelijte na chléb. Játra očistěte, opláchněte, osušte a nadrobno nakrájejte. Oloupaný česnek rozdrťte a s játry ho přidejte k pečivu, doplňte kořením, petrželkou a mandlemi a vše smíchejte.

  2. Kachnu vykostěte, upravte na plát masa a potřete připravenou nádivkou. Maso stočte a převažte kuchyňskou nití. Roládu položte do pekáčku, osolte, posypejte kořením, podlijte vývarem z kostí (předem je povařte 15 minut v tlakovém hrnci), vložte do trouby a pečte asi 60 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou.

  3. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu, zbylé oloupejte a vykrájejte z nich výseče. Měkkou roládu vyjměte a nitě odstraňte. Z povrchu šťávy lžící seberte vypečené sádlo. Ztuhlé máslo promněte s moukou na drobečky, vložte je do šťávy a povařte. Šťávu proceďte, dochuťte medem, pomerančovou a citronovou šťávou a doplňte pomerančovými filátky. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s těstovinami přelitými šťávou.