Týden jako z Masarykovy kuchyně: Dršťková polévka

Vaření a recepty 13. září 2013

Polévka je grunt... to určitě znáte. A u "dršťkovky" to platí dvojnásob. Za normálních okolností bychom vám třeba doporučili, ať si ji zkusíte jednou místo drštěk udělat z hlívy ústřičné, ale protože tentokrát vaříme podle Masaryků, hlavní slovo mají dršťky!

Potřebujete:

250 g kuchyňsky upravených drštěk (vařené, nakrájené nebo drcené)

1 lžíci sádla

1 středně velkou cibuli

1 lžíci hladké mouky

kmín

mletou sladkou papriku

800 ml masového vývaru nebo vývaru z masoxu

sůl

mletý černý pepř

sušenou majoránku

2 stroužky česneku

drobně nasekanou nať z lahůdkové cibulky na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte sádlo a mezitím oloupejte a drobně nakrájejte cibuli. Tu zvolna osmažte na sádle dorůžova, zaprašte moukou a přidejte kmín a papriku. Směs důkladně promíchejte, zalijte masovým vývarem a prošlehejte. Polévkový základ osolte, opepřete a 20 minut povařte.

  2. Mezitím nechte rozmrazit míchanou zeleninu, přidejte ji do polévky spolu s dršťkami a ochuťte majoránkou. Opět vše asi 6 minut povařte na mírném ohni. Nakonec do polévky vmíchejte utřený česnek. Polévku před podáváním dochuťte solí a pepřem a posypejte nasekanou natí z cibulky.