Týden jako z Masarykovy kuchyně: Hovězí jazyk s omáčkou

Vaření a recepty 15. září 2013

Kdybychom měli už do názvu rozepisovat, z čeho se tato exkluzivní omáčka skládá, nevešli bychom se ani na tři řádky. Každopádně počítejte s šalotkou, rozinkami a mandlemi.

Potřebujete:

1 kg uzeného hovězího jazyka

divoké koření (3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy)

2 větší cibule

2 polévkové lžíce sádla

4 větší šalotky

100 g mrkve

50 g rozinek

50 g mandlí

100 ml portského vína

50 g másla

drcený pepř

sůl

Na bramborový nákyp:

1 kg brambor

3 vejce

100 ml smetany

špetku muškátového květu

sůl

Postup:

  1. Uzený jazyk uvařte s divokým kořením a cibulí. Vařený jazyk dejte do studené vody, oloupejte ho a odstraňte tučné části. Na sádle opečte dorůžova mandle spolu s mrkví nakrájenou na kostičky, přidejte na čtvrtky nakrájené šalotky a rozinky. Vše zlehka opečte, zalijte vínem, opepřete a asi tak 10 minut poduste. Stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a osolte. Jazyk nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové plátky.

  2. Brambory na nákyp uvařte ve slupce, nechte je vychladnout, pak je oloupejte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Brambory smíchejte se smetanou, solí a muškátovým květem a opatrně do nich vmíchejte sníh. Ochucené brambory rozprostřete do zapékací misky, uhlaďte a navrch nalijte rozmíchané a lehce osolené žloutky. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut.