Houbový týden: Bílá bramborová polévka

Vaření a recepty 19. září 2013

Bramboračka patří ke klasickým polévkám. Nechcete jí pro jednou dát trochu "jiný šmrnc"?

Potřebujete:

500 g nových brambor

1/2 lžičky kmínu

500 ml podmáslí

100 ml smetany 12%

1 lžíci hladké mouky

1 lžíci octa

2 lžičky cukru

2 lžíce nasekaného kopru

20 g másla

100 g hub šitake (nebo májovek)

2 vejce

1 lžičku másla

sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory oškrábejte, omyjte, v hrnci je zalijte vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad brambory, přidejte kmín, sůl a vařte skoro doměkka. Přidejte podmáslí, uveďte do varu, vmíchejte ve smetaně rozmíchanou hladkou mouku a krátce povařte. Podle chuti osolte, opepřete, oslaďte a okyselte. Nakonec přidejte nasekaný kopr.

  2. Mezitím poduste na másle očištěné a pokrájené houby. Zvlášť připravte na másle řídká míchaná vejce. Při podávání doplňte polévku míchanými vejci a houbami.