Biotýden: Pečená zelenina s variacemi dipů

Vaření a recepty 3. září 2013

Tohle je skvělá variace na téma "užíráme u televize". Pochutnávat si totiž budete nikoliv na přesolených smažených brambůrkách či tučných oříšcích, ale zdravé zelenině.

Potřebujete:

1 červenou řepu

2 mrkve

2 pastináky

kousek celeru

1–2 cibule

1 hlavičku česneku

malou cuketu

několik brambor

Dipy:

2 malé kelímky bílého jogurtu

1 zakysanou smetanu

2 stroužky česneku

směs čerstvých nasekaných bylinek

čerstvý nebo mražený kopr

olivový olej

citronovou šťávu

med

plnotučnou hořčici

chilli

sůl a pepř

Postup:

  1. Zeleninu a brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (kořenovou zeleninu můžete krájet podélně). Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Z česneku sloupněte jen vrchní tenkou vrstvu a překrojte podélně napůl.

  2. Vše naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte a kontrolujte, zda povrch příliš nehnědne – v tom případě plátky otočte. Pečte do změknutí a podávejte pokapané olivovým olejem a doplněné dipy.

Dip česnekový: smíchejte 1 kelímek jogurtu se lžící zakysané smetany, vmíchejte prolisovaný česnek a sůl podle chuti.

Dip bylinkový: oprané a osušené bylinky nasekejte a smíchejte s jogurtem, lžící olivového oleje, solí a pepřem.

Dip medový: do misky nalijte 50 ml olivového oleje, přidejte 2 lžíce hořčice, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce tekutého medu a metličkou řádně prošlehejte. Dochuťte solí, pepřem a podle potřeby ještě citronovou šťávou nebo medem.

Dip koprový: zakysanou smetanu smíchejte s potřebným množstvím nasekaného kopru a jen malinko přisolte.