Týden se zelím a kapustou: Zelí s mletým masem

Vaření a recepty 30. září 2013

Košťálová zelenina k české kuchyni patří. Dá se konzumovat jako tradiční výtečná příloha k masu nebo ve formě plněných závitků, pikantních salátů, polévek a omáček. A krom toho, že je chutná, je také zdraví prospěšná.

Potřebujete:

2 cibule

2–3 stroužky česneku

1 kg bílého zelí

2 lžíce oleje

750 g mletého masa

2 lžíce rajčatového protlaku

0,2 l zeleninového vývaru

0,2 l rajčatové šťávy

sůl

mletý černý pepř

sladkou papriku

250 g dlouhozrnné rýže

1 svazeček kopru

špetku cukru

75 g zakysané smetany

kopr (kapary) na ozdobení

Postup:

  1. Cibule oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky. Česnek oloupejte a najemno nasekejte. Zelí očistěte, rozčtvrťte, košťál vyřízněte a listy nařežte na proužky.

  2. V kastrolu zahřejte olej. Přidejte mleté maso a za stálého míchání je opečte. Potom přidejte cibuli, česnek a zelí. Vše za stálého obracení ještě asi 2 minuty opékejte a pak vmíchejte protlak. Podlijte rajčatovou šťávou, okořeňte solí, pepřem a sladkou paprikou a pod pokličkou zhruba 15 minut duste.

  3. Mezitím uvařte rýži. Kopr operte, osušte a nařežte. Směs na pánvi ochuťte cukrem a znovu osolte a opepřete. Ozdobte ji smetanou, koprem, případně i kapary.