Český týden: bramborové paštičky k televiznímu seriálu

Vaření a recepty 20. října 2014

Je tak příjemné si večer v klidu sednout k oblíbené knížce nebo seriálu a u toho si dávat do pusy něco dobrého. Tyhle tradiční paštičky jsou lepší než kupované křupky!

česky titulka znovu

Tento týden receptů budeme věnovat tradiční české kuchyni z dob našich předků. Ta ovšem zdaleka neobnáší jen vepřo-knedlo-zelo, i když proti němu samozřejmě nemáme ani to nejmenší.

Inspiraci jsme si tentokrát vybrali z nové kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni, kterou právě vydává nakladatelství Smart Press. Autorky v ní připomínají, že česká kuchyně znamenala vždycky hlavně sezonní jídla, z právě aktuální zeleniny, ovoce nebo brambor, které vyrostly u nás, a z masa, které bylo u nás odchováno.

"Staré" (a moc dpobré!) osvědčené recepty babiček jenom poněkud osvěžily podle současných potřeb a vy to podle nich můžete taky vyzkoušet. Vybrali jsme takové pokrmy, které se hodí právě pro podzimní dny.

Bramborové paštičky

Potřebujete:

2 menší brambory (160 g) var. typu C

100 g hladké pšeničné mouky

100 g krupice

140 g másla

1 vejce

špetku soli

100 g strouhaného ementálu

Postup přípravy:

  1. Do hrnce s osolenou vroucí vodou dejte vařit brambory ve slupce. Vařte doměkka, asi 15–20 minut. Pak je nechte vychladnout a oloupejte. Do mísy vsypte mouku i krupici a rozdrobte máslo. K mouce prolisujte nebo nastrouhejte vařené brambory. Vejce rozklepněte. Žloutek přidejte do mísy, bílek uschovejte do hrnečku na potírání. Přidejte špetku soli a vypracujte nelepivé, pružné těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do lednice.

  2. Odleželé těsto rozválejte na podlouhlý obdélníkový tvar a třikrát ho přeložte. Dejte ho opět na 30 minut odležet. Pak ho zase rozválejte, třikrát přeložte a znovu rozválejte na slabý plát. Z něj potom vykrájejte kulatou formičkou kolečka nebo vyřežte obdélníky. Posypte sýrem a stočte do válečků.

  3. Připravené tvary naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je bílkem, posypte zbylým sýrem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova, asi 25 minut. Přehýbané a odleželé těsto se při pečení nafoukne a je křehčí. Pokud ale nemáte čas, stačí je složit jen jednou. Tyhle paštičky se dříve podávaly ke zvěřině, ale jsou výborné také samostatně jako slané chuťovky.