Český týden: vynikající kapustová sekaná

Vaření a recepty 25. října 2014

Sekaná patří k nejoblíbenějším českým jídlům, a když ji vyfutrujete kapustou, bude to ještě větší klasika.

Jednoduchá sekaná z kapusty

Potřebujete:

300 g kapusty

500 g mletého hovězího masa

1 vejce

100 ml mléka

1–2 lžičky bylinkové soli

pepř

oregano

majoránku

1 lžičku plnotučné hořčice

Postup přípravy:

  1. Kapustu nakrájejte na tenčí nudličky a vařte v páře na skus, asi tak 3 minuty. Smíchejte ji s mletým masem, vejci a mlékem tak, aby se směs lepila, ale nebyla tekutá.

  2. Dochuťte solí, pepřem, oreganem, majoránkou a lžičkou hořčice. Promíchejte, nejlépe rukama, a vytvořte dva stejné bochánky. K zahuštění směsi na sekanou můžete použít strouhanku.

  3. Vložte obě sekané do pečicí nádoby a do každé z nich zapíchněte párátka, aby si udržely tvar. Pečte v troubě při 180 °C do zlatova, asi 45 minut. Podávejte třeba s bramborami.