Český týden: na neděli skvělý babiččin koláč

Vaření a recepty 26. října 2014

Zvažte, jestli tohohle koláče neudělat rovnou dvojnásobnou porci, protože se po něm určitě jenom zapráší.

česky titulka znovu

Skvělým svátečním povidlovým koláčem končíme český týden, v němž jsme vám přinášeli podzimní recepty z nové knihy Jezte česky - rok v naší kuchyni, kterou právě vydává nakladatelství Smart Press. Najdete v ní nejosvědčenější recepty našich babiček, upravené tak, aby vyhovovaly dnešním jídelním zvykům a možnostem.

Ale hlavně recepty z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si můžete vypěstovat sami v truhlících.

A především recepty pro sezonu, kdy jsou přirozené, protože potřebné suroviny jsou právě zralé a dostupné. A jako bonbonek zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu.

Koláč s mákem a povidly

Potřebujete:

300 g hladké pšeničné mouky

200 g hladké celozrnné mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů

250 g másla

1 vejce

100 ml mléka

Náplň:

100 g povidel

150 g máku

200 ml mléka

2–3 lžíce třtinového cukru

1 vejce na potření

Postup přípravy:

  1. V míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vmíchejte kousky změklého másla a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Nechte na chvíli uležet v chladu.

  2. Těsto rozdělte na dva díly, oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky.

  3. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova, přibližně 45 minut. (Mléko v receptu nahradíte i pár lžícemi horké vody. Pokud byste chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušejte hladce namletou špaldovou mouku.)