DÝŇOVÝ TÝDEN: udělejte rodině radost knedlíkem

Vaření a recepty 28. října 2014

Tohle není tradiční recept a čeká vás zajímavá chuť. Ale kdo nezkusí nic nového, nic nového nezažije.

Knedlíky s pikantní dýní

Potřebujete:

800 g vařených studených brambor

200 g hrubé mouky

100 g krupice

1 vejce

1 lžíci octa

sůl

mouku na vál

Náplň:

600 g tmavě oranžové dýně hokkaidó

100 g krystalového cukru

3 lžíce medu

0,5 dl slunečnicového oleje

1 lžičku soli

špetku mletého chilli

mletý pepř

Postup přípravy:

  1. Dýni očistěte, okrájejte tvrdou kůru a odstraňte semínka. Dužninu nakrájejte na půlcentimetrové kostičky, vložte do kastrolu s rozehřátým olejem a poduste 15 minut. Přidejte cukr, sůl, pepř a chilli a dále duste doměkka. Na závěr vmíchejte med a směs nechte zchladnout.

  2. Oloupané brambory nastrouhejte najemno do mísy, osolte je, přidejte prosátou mouku, krupici, ocet a vejce a rychle vypracujte hladké pevné těsto. Ihned ho rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájejte na čtverečky velké 5 x 5 cm. Na každý položte hromádku náplně, těsto uzavřete a v dlaních zakulaťte.

  3. Knedlíky vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 8 minut. Po odkapání je rozdělte na talíře a případně ještě pokapejte dýňovým olejem a doplňte šlehačkou ušlehanou se špetkou soli.