Knedlíky s pikantní dýní
Potřebujete:
800 g vařených studených brambor
200 g hrubé mouky
100 g krupice
1 vejce
1 lžíci octa
sůl
mouku na vál
Náplň:
600 g tmavě oranžové dýně hokkaidó
100 g krystalového cukru
3 lžíce medu
0,5 dl slunečnicového oleje
1 lžičku soli
špetku mletého chilli
mletý pepř
Postup přípravy:
Dýni očistěte, okrájejte tvrdou kůru a odstraňte semínka. Dužninu nakrájejte na půlcentimetrové kostičky, vložte do kastrolu s rozehřátým olejem a poduste 15 minut. Přidejte cukr, sůl, pepř a chilli a dále duste doměkka. Na závěr vmíchejte med a směs nechte zchladnout.
Oloupané brambory nastrouhejte najemno do mísy, osolte je, přidejte prosátou mouku, krupici, ocet a vejce a rychle vypracujte hladké pevné těsto. Ihned ho rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájejte na čtverečky velké 5 x 5 cm. Na každý položte hromádku náplně, těsto uzavřete a v dlaních zakulaťte.
Knedlíky vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 8 minut. Po odkapání je rozdělte na talíře a případně ještě pokapejte dýňovým olejem a doplňte šlehačkou ušlehanou se špetkou soli.