DÝŇOVÝ TÝDEN: nezapomínejte na semínka!

Vaření a recepty 29. října 2014

Z dýně jsou v tomhle chlebu jenom semínka. Kromě toho, že dobře vypadají, taky chutnají, takže si připomenete, že nejsou dobrá jenom pro ptáky.

Semínkový chléb

Potřebujete:

300 g hladké pšeničné bílé mouky

100 g hrubé celozrnné žitné mouky

50 g dýňových semínek

50 g slunečnicových semínek

2 dl vlažné vody

15 g droždí

1 lžičku koření (koriandru a kmínu)

1 stroužek česneku

1/2 lžičky soli

mouku na vál

Postup přípravy:

  1. Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a nechte rozpustit.

  2. V míse smíchejte obě mouky, přidejte sůl, mleté nebo jemně nakrájené koření a prolisovaný česnek, přilijte vodu s rozpuštěným droždím a míchejte nejméně 15 minut, až vznikne hladké a tuhé těsto. Na závěr do něj vmíchejte semínka, lehce ho posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

  3. Pak z těsta vytvarujte na pomoučeném válu dva bochánky, položte je na plech s papírem na pečení, nechte znovu asi 20 minut kynout a pečte asi 40 minut při 170 °C.