Semínkový chléb
Potřebujete:
300 g hladké pšeničné bílé mouky
100 g hrubé celozrnné žitné mouky
50 g dýňových semínek
50 g slunečnicových semínek
2 dl vlažné vody
15 g droždí
1 lžičku koření (koriandru a kmínu)
1 stroužek česneku
1/2 lžičky soli
mouku na vál
Postup přípravy:
Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a nechte rozpustit.
V míse smíchejte obě mouky, přidejte sůl, mleté nebo jemně nakrájené koření a prolisovaný česnek, přilijte vodu s rozpuštěným droždím a míchejte nejméně 15 minut, až vznikne hladké a tuhé těsto. Na závěr do něj vmíchejte semínka, lehce ho posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Pak z těsta vytvarujte na pomoučeném válu dva bochánky, položte je na plech s papírem na pečení, nechte znovu asi 20 minut kynout a pečte asi 40 minut při 170 °C.