DÝŇOVÝ TÝDEN: k večeři bude krůtí dobrota

Vaření a recepty 31. října 2014

Dýně má skvělou vlastnost, že se hodí k ledasčemu. Stačí ji dobře ochutit. A taky je levná, což se počítá. Dneska vám pomůže k moc dobré krůtí večeři.

Krůtí prsíčka v krustě

Potřebujete:

4 krůtí steaky (každý 150 g)

2 plátky sušené šunky

2 lžíce slunečnicových semínek

2 lžíce nakrájených solených pistácií

2 lžíce olivového oleje

1 lžíci neloupaného sezamu

sůl

Příloha:

500 g oloupaných syrových brambor

400 g mražených fazolek

350 g dužniny z dýně

1,5 dl smetany

1 lžíci olivového oleje

špetku mletého bílého pepře

sůl

Postup přípravy:

  1. Slunečnicová semínka smíchejte se sezamem a pistáciemi. Steaky lehce osolte, obalte z obou stran v semínkách, která k masu dobře přimáčknete, a maso nechte odpočinout. Dýni nakrájejte na kostky, nasypte je do zapékací mísy a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C.

  2. Brambory nakrájejte na šestinky a dejte vařit do vroucí osolené vody. Steaky ještě jednou pevně svrchu přimáčkněte, aby semínka pevně držela, a zprudka je opečte z obou stran v pánvi na oleji.

  3. Naskládejte je do pekáčku, a když je dýně rozpečená na kaši, vyjměte ji, do trouby vložte steaky a pečte asi 12 minut při 150 °C. Uvařené měkké brambory sceďte a společně s dýní je prolisujte. Přimíchejte smetanu, osolte, opepřete a pyré uložte v teple.

  4. Fazolky krátce spařte ve vroucí osolené vodě, nechte odkapat a pak je zvolna prohřejte na lžíci olivového oleje. Rozdělte je na talíře, přidejte rozkrojené maso, které přelijte výpekem a ozdobíte proužky šunky, a podávejte s dýňovým pyré.