Cibulový týden: Luxusní večeře s krůtou a knedlíčky

Vaření a recepty 18. srpna 2014

Tady není cibule v hlavní roli, ale dokazuje svoji nezastupitelnou kuchyňskou úlohu. Díky ní dostane teprve jídlo ten správný šmak.

Krůtí medailonky

Potřebujete:

600 g krůtích prsou

4 tenké plátky anglické slaniny

1/2 bochánku mozzarelly

2 lžíce olivového oleje

sůl

Omáčka:

400 g cibule

2,5 dl smetany ke šlehání

2,5 dl bílého vína

60 g másla

špetka mletého bílého pepře

sůl

Knedlíčky:

6 rohlíků

3 vejce

50 g polohrubé mouky

asi 0,5 dl mléka

1 lžíce rozpuštěného másla

1 lžíce jemně nakrájené bazalky

sůl

olej na potření

mouka na posypání tácku

Postup přípravy:

  1. Plátky slaniny podélně překrojte. Krůtí prsa nakrájejte na 8 špalíků, každý obalte plátkem slaniny, převažte provázkem, nechte odležet a mezitím připravte knedlíčky a cibuli. V míse smíchejte na kostky nakrájené rohlíky, vejce, mouku, máslo, sůl a bazalku, vše pokropte mlékem, opatrně promíchejte a nechte asi 5 minut stát. V kastrůlku přiveďte k varu trochu vody a vložte do něj pařáček potřený olejem. Z těsta utvořte vlhkýma rukama malé knedlíčky a klaďte je na pomoučený tácek. Pak je naskládejte na pařáček a vařte přiklopené pokličkou asi 10 – 13 minut (podle velikosti).

  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a při střední teplotě ji nechte v kastrůlku na másle zesklovatět. Zalijte ji vínem a duste, dokud nezměkne (podle potřeby můžete přilít trochu vody). Přilijte smetanu a zvolna vařte, dokud smetana lehce nezhoustne. Na závěr cibuli podle chuti osolte a opepřete.

  3. Odleželé medailonky z obou stran zprudka opečte na oleji, osolte a přeložte do malého pekáčku. Na každý medailonek položte plátek mozzarelly a dopečte je asi 5 – 8 minut v troubě při 160 °C. Podávejte je s knedlíčky a podušenou cibulí.