Cibulový týden: Domácí chleba (chutná i samotný!)

Vaření a recepty 19. srpna 2014

Jasně že můžete koupit chleba cestou z práce ve stánku na rohu. Ale taky si můžete udělat radost a provonět byt dnešní cibulovou specialitou.

Slaninový chléb s cibulkou

Potřebujete:

2 hrnky a 1/3 hrnku hladké mouky (1 hrnek = 2,5 dl)

200 g silnějších plátků anglické slaniny

1 hrnek zakysané smetany

1/2 hrnku nastrouhaného čedaru

1 cibule

1/4 hrnku teplé vody

1 vejce

2 lžíce krupicového cukru

1 balíček sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)

1 kávová lžička soli

Postup přípravy:

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky a zvolna je upražte v kastrůlku dozlatova. Přelijte je do sítka, nechte odkapat, tuk nalijte zpět do kastrůlku a osmažte v něm dozlatova oloupanou a na kostky nakrájenou cibuli. Odstavte ji z ohně a nechte zchladnout.

  2. Ve velké míse rozpusťte droždí v teplé vodě. Přidejte třetinu hrnku mouky, sůl, cukr, zakysanou smetanu a vejce a směs šlehejte elektrickým šlehačem při nízké rychlosti asi 30 vteřin. Přitom neustále stírejte hmotu ze stěn mísy. Pak přepněte šlehač na vysokou rychlost a šlehejte ještě 2 minuty (okraje stírejte jen příležitostně). Přimíchejte zbylou mouku, sýr, osmaženou cibuli a slaninu a těsto nechte na teplém místě 50 minut kynout.

  3. Z vykynutého těsta vytvarujte bochník, položte ho na plech vyložený papírem na pečení a potřete vodou. Nechte ho ještě 20 minut kynout, pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut dozlatova. Před krájením nechte chleba zvolna vychladnout.