Hruškový týden: Vinné hrušky s gorgonzolou

Vaření a recepty 23. září 2014

Tohle není obvyklý způsob, jak jíst hrušky, ale uvidíte, že v něm najdete rychle zalíbení. Jen to chce dobré ingredience.

Potřebujete:

4 polotuhé hrušky

200 g sýru gorgonzola

1 balení krémového smetanového sýru (bez příchuti)

5 – 7 dl polosuchého červeného vína

100 g krupicového cukru

1 – 2 lžičky škrobové moučky

3 hvězdice badyánu

2 kousky celé skořice

vlašské ořechy na ozdobení

Postup přípravy:

  1. Omyté hrušky rozkrojte podélně na půlky a lžičkou opatrně vykrojte jádřinec tak, abyste vytvořili malý důlek.

  2. Do vyššího hrnce nebo kastrolu nalijte víno, přidejte cukr, skořici a badyán a přiveďte k varu. Vložte půlky hrušek a povařte je 2 minuty. Pak je odstavte z ohně a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne (hrušky musí zůstat stále potopené).

  3. Hrušky sceďte a v trošce slitého ochuceného vína rozmíchejte škrobovou moučku. Zbylé víno přiveďte k varu, vmíchejte do něj rozmíchaný škrob, krátce povařte do zhoustnutí a nechte vychladit.

  4. Gorgonzolu rozdrobte a rozmíchejte v misce s krémovým sýrem. Touto směsí naplňte odkapané hrušky, každou ozdobte ořechy a rozdělte je na dezertní talířky. Podlijte je trochou vychlazené vinné omáčky a podávejte s čerstvě upečenou křupavou bagetou a dobrým sladším vínem.