Hruškový týden: Hruškové koláčky Bourdaloue

Vaření a recepty 24. září 2014

Tady vám práci usnadní koupené linecké těsto. A buď můžete vyrobit víc malých koláčků, nebo jeden velký.

Potřebujete:

1 balení lineckého těsta na koláče

4 hrušky (nejlépe odrůda Williams)

6 lžic citronové šťávy

2 lžíce cukru

2 lžíce meruňkového džemu

1/2 vanilkového lusku

máslo na vymazání

polohrubou mouku na vysypání formiček

Náplň:

2,2 dl crème fraîche (hustá zakysaná smetana)

165 g moučkového cukru

150 g mletých mandlí

135 g měkkého másla

2 vejce

10 g vanilkového pudinkového prášku

Postup přípravy:

  1. Nejdříve připravte krém. Měkké máslo nakrájejte na kousky a utřete ho v míse na hladký krém. V další míse smíchejte cukr, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přidejte do máslového krému a dobře promíchejte. Postupně přimíchejte vejce a nakonec crème fraîche. Krém zakryjte fólií a nechte v chladničce hodinu odležet.

  2. Hrušky oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a pokapejte je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijte 1 litr vody, přidejte podélně rozkrojený a nastrouhaný vanilkový lusk, cukr a zbytek citronové šťávy a přiveďte do varu. Vložte hrušky, hrnec odstavte z ohně a hrušky nechte ve vodě vychladnout.

  3. Z rozváleného lineckého těsta vykrojte osm koleček a vyložte jimi osm vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček tak, aby těsto nepatrně převyšovalo okraje formiček. Naplňte je z poloviny mandlovým krémem a do každé vložte půlku hrušky řezem dolů. Koláčky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Ještě horké je potřete rozvařeným a propasírovaným meruňkovým džemem, a když lehce vychladnou, vyklopte je opatrně z formiček a nechte na mřížce zcela vychladnout.