Hruškový týden: Pečené hrušky se sýrem

Vaření a recepty 25. září 2014

Ze samých dobrých věcí musí ve finále vzniknout něco opravdu vynikajícího. Nebojte, nedopadne to, jako když pejsek s kočičkou pekli dort :-)

Potřebujete:

4 menší zralé hrušky

100 g sýru s modrou plísní

8 plátků sušené šunky nebo bavorského špeku

60 g vlašských ořechů

6 listů římského salátu

4 listy salátu radicchio

50 g rukoly

20 g másla

4 lžíce olivového oleje

1 lžíci balzamikového octa

0,4 dl hruškovice

2 lžičky medu

1 lžičku čerstvě drceného pepře

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Hrušky omyjte a zespodu z nich odkrojte plátek tak, aby dobře stály. Každou obtočte dvěma plátky šunky nebo špeku, ovažte je provázkem, postavte je na plech vyložený papírem na pečení a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C.

  2. Asi po 15 minutách hrušky potřete medem rozmíchaným s rozpuštěným máslem a hruškovicí, posypte drceným pepřem a pečte ještě 15 - 20 minut, podle velikosti hrušek.

  3. Listy římského salátu a radicchia operte a nechte odkapat. Rozdělte je na talíře a přelijte zálivkou z olivového oleje smíchaného s balzamikovým octem, solí a pepřem. Přidejte pečené hrušky a každou porci doplňte na kousky nakrájeným sýrem a ořechy.