Hruškový týden: Tvarohový koláč s hruškami

Vaření a recepty 28. září 2014

Tvarohem se nic nezkazí, jogurtem taky ne a hruškami se dá koláč jenom vylepšit. Takže tenhle recept bude určitě patřit k vašim oblíbeným.

Potřebujete:

260 g hladké mouky

125 g másla

125 g moučkového cukru

1 žloutek

1 lžíci studené vody

špetku strouhané citronové kůry

špetku soli

máslo na vymazání pekáčku

Náplň:

400 g měkkého tvarohu

3 hrušky

150 g bílého nízkotučného jogurtu

2 vejce

75 g krupicového cukru

70 g třtinového cukru

lžičku citronové šťávy

1/2 lžičky strouhané citronové kůry

Postup přípravy:

  1. Na vál prosejte mouku s cukrem, uprostřed utvořte důlek, nakrájejte do něj změklé máslo, přidejte špetku soli a citronové kůry, žloutek a lžíci vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte půl hodiny odležet v chladu.

  2. V míse smíchejte tvaroh s jogurtem. Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru a vmíchejte je do jogurtové hmoty. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je podélně na šestiny a smíchejte s citronovou kůrou a šťávou.

  3. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plát a vyložte jím pekáček lehce vymazaný máslem. Na těsto nalijte jogurtovou náplň, rozložte na ni nakrájené hrušky a koláč vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 15 minutách snižte teplotu na 150 °C a koláč dopečte asi 20 minut dozlatova.