Co budete potřebovat na 4 porce:
Kulajda ragú: 50 g másla, 100 g cibule, 150 g hnědých žampiónů, 150 g žampiónů,100 g houby shi-take, 80 g bílého vína, 200 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, 200 g kuřecího vývaru, 15 g rozdrceného česneku, 200 g smetany 33%, sůl, mletý pepř, mletý kmín
5 minut pošírované vejce: 4 vejce, slunečnicový olej (pokud máte houbový, je to lepší)
Koprový olej: 20 g kopru, 60 g olivového oleje
- Na másle orestujte cibulku na drobné kostičky, nechte zpěnit, přidejte rozsekaný česnek, znovu krátce zpěňte a přidejte houby nakrájené na drobno. Osolte, opepřete, zalijte bílým vínem a nechte vyvařit.
- Přidejte nakrájené brambory, zalijte kuřecím vývarem a pomalu vařte, dokud brambory nejsou měkké.
- Přidejte smetanu, krátce povařte, dochuťte solí, bílým pepřem a mletým kmínem. Nakonec přidejte čerstvě nasekaný kopr.
- Vyložte misku potravinovou fólií, kterou potřete olejem. Vyklepněte do ní celé vejce, poté stáhněte a opatrně svažte provázkem. Vařte ve vroucí vodě 5 minut, poté opatrně odstřihněte.
- Do olivového oleje dejte kopr a ponorným mixérem rozmixujte až olej zezelená. Sceďte přes jemný cedník.
- Do hlubokého talíře dejte nejprve husté, krémové ragú z hub a brambor. Na to opatrně položte uvařené 5minutové vejce, okolo vlijte koprový olej. Nakonec ozdobte snítky kopru.
Další úžasné recepty najdete v časopise Gurmet!