Losos s bylinkovou omáčkou
Suroviny na 4 porce: • 500 g brambor • 2 lžíce oleje • 4 porce lososa • sůl • hrubě drcený pepř
Omáčka: 2 šalotky • 1 lžíce másla • svazek šťovíku (můžete ho nahradit špenátem) • 1 svazek pažitky (1/3 nechte na brambory) • 4 snítky petrželky • 150 ml suchého bílého vína • 200 ml smetany na va- ření • sůl • pepř
- Brambory ve slupce dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Vsypte je do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut mírným varem. Pak je slijte a nechte pod pokličkou.
2. Šalotky oloupejte, jemně nasekejte a zpěňte na másle. Přidejte nakrájené bylinky, lehce je opečte, zalijte vínem a částečně ho vyvařte na prudkém ohni. Přilijte smetanu, opepřete, osolte a povařte asi 10 minut. Rozmixujte a nechte v teple.
- Na pánvi rozpalte olej. Porce lososa osolte, kůži třikrát nařízněte, aby se porce nekroutily, a opékejte je 5–7 minut na středním ohni napřed kůží dolů, pak je obraťte a dopečte po druhé straně dalších 5–7 minut. Podávejte s vařenými bramborami posypanými petrželkou a s bylinkovou omáčkou. Na závěr pokrm opepřete hrubě drceným pepřem.
Tip: Zkuste cibulovou omeletu se šťovíkem: Rozšlehejte 8 vajec a přidejte k nim 2 nakrájené cibule opečené na slanině. Na pánvi rozpusťte máslo, přilijte vaječnou směs a po jedné straně ji zapečte. Povrch posypte hrstí šťovíkových listů, krátce dopečte v troubě a pak nakrájejte na díly.