Rybí recepty pro gurmány

Vaření a recepty 18. 7. 2015

Jsou zdravé a chutné, dopřejte si je na talíři častěji. Pokud je zajímavě upravíte, můžete blízkým dopřát nevšední labužnické zážitky. A právě k tomu vás chceme našimi recepty inspirovat.

Losos s bylinkovou omáčkou

losos s bylinkovou omackou

Suroviny na 4 porce:
 • 500 g brambor • 2 lžíce oleje • 4 porce lososa • sůl • hrubě drcený pepř


Omáčka: 2 šalotky • 1 lžíce másla • svazek šťovíku (můžete ho nahradit špenátem) 
• 1 svazek pažitky (1/3 nechte na brambory) • 4 snítky petrželky • 150 ml suchého bílého vína • 200 ml smetany na va- ření • sůl • pepř

  1. Brambory ve slupce dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Vsypte je do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut mírným varem. Pak je slijte a nechte pod pokličkou.


2. Šalotky oloupejte, jemně nasekejte a zpěňte
 na másle. Přidejte nakrájené bylinky, lehce je opečte, zalijte vínem
 a částečně ho vyvařte na prudkém ohni. Přilijte smetanu, opepřete, osolte a povařte asi 10 minut. Rozmixujte a nechte v teple.

  1. Na pánvi rozpalte olej. Porce lososa osolte, kůži třikrát nařízněte, aby se porce nekroutily,
 a opékejte je 5–7 minut na středním ohni napřed kůží dolů, pak je obraťte a dopečte po druhé straně dalších 5–7 minut. Podávejte s vařenými bramborami posypanými petrželkou a s bylinkovou omáčkou. Na závěr pokrm opepřete hrubě drceným pepřem.

Tip: Zkuste cibulovou omeletu
se šťovíkem: Rozšlehejte 8 vajec 
a přidejte k nim 2 nakrájené cibule opečené na slanině. Na pánvi rozpusťte máslo, přilijte vaječnou směs a po jedné straně ji zapečte. Povrch posypte hrstí šťovíkových listů, krátce dopečte v troubě a pak nakrájejte na díly.