Velikonoční slané dobroty od Hamé

Vaření a recepty 10. 3. 2016

Svátky jara vyžadují stejně jako Vánoce tradiční menu. Pojďte si je tento rok trochu ozvláštnit! Vybrali jsme pro vás tři jednoduché a o to více zajímavé recepty. Převzato z www.receptyschuti.cz.

Zelné placky

zelne placky

Rustikální balada pro studený zimní den. Zelňáky neboli zelníky, jak se jim také říká, nejsou v našem podání žádné chudinské jídlo. Přidali jsme do nich pokrájené škvarky a lžíci sádla navrch. Pak už stačí jen sklenice dobrého kysaného zelí a tahle staročeská rychlovka vám úžasně provoní byt.

Suroviny: kysané zelí Znojmia 300 g, mouka hladká 350 g, sádlo 1 lžíce, škvarky 100 g, vejce 1 ks, sůl 1 lžička

  1. Zelí vyklopte do cedníku a nechte trochu okapat. Potom ho pokrájejte na menší kusy. Škvarky nasekejte nožem nadrobno nebo pomelte strojkem na maso.
  2. Nakrájené zelí i škvarky přesuňte do mísy, osolte a propracujte s moukou a vajíčkem na mírně lepivé těsto. Pokud to bude potřeba, přidejte pár lžic mouky navíc.
  3. Oddělujte z těsta menší kousky velikosti asi pingpongového míčku. Rukou nebo válečkem je zploštěte na tloušťku zhruba půl centimetru. Také můžete těsto vyválet a vykrajovat kolečka o průměru 10‒12 cm.
  4. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky můžete jíst rovnou teplé, skvěle chutnají i studené.

TIP! Málokdo asi má tak veliké vykrajovátko. Pokud nepatříte mezi jeho vlastníky, porozhlédněte se v domácnosti, co jiného by se mohlo hodit. Dobře funguje například malý kastrůlek nebo poklička s ostrými hranami. Pro rustikální vzhled vyznačte špičkou ostrého nože mřížku na povrch placky. Placky můžete ochutit také drceným kmínem a před pečením pomastit sádlem - budou křupavější.

Další recepty a tipy na dobrá jídla najdete na www.receptyschuti.cz a www.pecemespolu.cz.