Jahodové mámení: Ovocná dobrota třikrát jinak

Vaření a recepty 20. 6. 2016
Témata

jahody vaření

Sezona opravdových jahod, tedy těch voňavých tuzemských, na sluníčku vyzrálých, je konečně tady. A my si ji společně pořádně užijeme. Hurá pro košíky a pak už si budeme jen pochutnávat... Něco málo o jahodách: • Přestože to tak nevypadá, jahoda vlastně není plod. Jde o zdužnatělé květní lůžko. Teprve drobná zrníčka, která jahodu pokrývají, jsou pravými plody. • Jahody jsou nejlepší a nejzdravější čerstvé, platí to zde víc než u kteréhokoli jiného ovoce. Proto je konzumujte ihned po sklizni, a pokud to není možné, uzavřete je do krabičky (na její dno položte papírovou utěrku) a vložte do lednice. Vydrží tak 2 až 3 dny. • Jahody nikdy nemyjte předem, opláchněte je až těsně před konzumací nebo kuchyňskou úpravou. • Když budete chtít jahody zmrazit, očistěte je od lístků, zlehka omyjte a posypte trochou cukru. Lehce je rukama v cukru „oto- čte“, nasypte do krabiček nebo pytlíků a dejte do mrazničky. Takto vydrží celý rok.

Jahodový dort z odpalovaného těsta

vetrnikovy dort

Dort udělá radost malým i velkým, příležitost se vždycky najde. Je kouzelně nadýchaný, lehoučký jako pírko a každé jeho sousto se na jazyku během okamžiku rozplyne.

Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení + 1 hodina chlazení

Suroviny na 10 porcí:

Odpalované těsto: • 125 ml mléka • 60 g másla • špetka soli • 1/2 lžičky cukru krupice • 100 g polohrubé nebo hrubé mouky • 2 vejce • olej na vymazání plechu • mouka na vysypání plechu

Náplň: • 400 g jahod • 6 plátků želatiny • 300 g zakysané smetany • 40 g moučkového cukru • 300 g smetany ke šlehání

Na ozdobu: • 150 g jahod • 3 lžíce cukru krupice • 1 balíček dortového želé v prášku

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vymažte olejem a vysypte moukou. Dortovou formou bez dna si vyznačte na plechu dva kruhy (otisk zůstane v mouce).
  2. Odpalované těsto: Mléko nalijte do hrnce a svařte ho s máslem, špetkou soli a cukrem. Pomalu přisypávejte mouku a při mírné teplotě kaši míchejte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny hrnce. Hmotu přesuňte do mísy a zapracujte do ní rozklepnutá vejce. Těsto stěrkou stejnoměrně rozetřete na vyznačené kruhy a pečte asi 20 minut. Upečené kruhy vyjměte a nechte vychladnout.
  3. Náplň: Jahody omyjte, zbavte zelených lístků a nakrájejte je na čtvrtky. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. V míse rozmíchejte zakysanou sme- tanu s cukrem. Želatinu vymačkejte, přidejte 2 lžíce vody a na mírném ohni ji v hrnku rozpusťte. Pak ji lehce vmíchejte do zakysané smetany a dejte vychladit. Jakmile začne tuhnout, vmíchejte ušlehanou smetanu a nakrájené ovoce.
  4. První plát z odpalovaného těsta ohraďte dortovým prstencem, potřete ovocným krémem a dejte do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout. Až náplň zatuhne, odstraňte dortový prstenec a položte druhý plát těsta na povrch dortu.
  5. Na ozdobu: Povrch ozdobte rozpůlenými jahodami (omytými a bez stopek). V hrnku si připravte dortové želé podle návodu na obalu a štětcem potírejte jahody do vysokého lesku.

Tip: Nemáte-li dortový prstenec, vyrobte si ho. Použijte kancelářské desky na papír z tvrdší průhledné fólie. Vystřihněte pruhy vysoké jako dortová forma a slepte je izolepou do kruhu.