SALÁT Z LILKŮ S FETOU A MÁTOU A GRILOVANÁ BAGETA S BAZALKOVÝM PESTEM
Elegantní, baňatý a lesklý lilek si svojí máslovou a jemnou chutí přímo žádá o pikantní zálivku. My jsme se nechali inspirovat arabskou kuchyní.
Doba přípravy: 25 minut + 15 minut na odležení
Suroviny na 4 porce: • 3 lilky • 100 ml olivového oleje • sůl • 200 g sýra Feta (ve variantě pro děti můžete fetu nahradit mozzarellou)
Zálivka: • 3 stroužky česneku • 1 lžička pálivé pasty Harissa • 1 lžička mleté papriky • 1/2 lžičky mletého římského kmínu • 1 lžíce citronové šťávy • 4 lžíce olivového oleje • hrst lístků čerstvé máty
Bagetky: • 4 malé bagetky • 2 lžíce panenského olivového oleje • 1 hrst čerstvé bazalky • 2 stroužky česneku • 50 g strouhaného sýra Gran Moravia • 200 g mozzarelly • sůl a pepř
- Lilky nakrájejte příčně na plátky silné asi 0,5 cm. Plátky posolte a rozložte do cedníku nebo na papírovou kuchyňskou utěrku a nechte asi 15 minut „vypotit“.
- Zálivka: V mixéru rozmixujte česnek, harissu, papriku, římský kmín, citronovou šťávu, olej a polovinu máty.
- Lilky opláchněte, osušte a potřete olejem. Grilujte je z obou stran (na každé straně 3 minuty). Lilek pak na velkém talíři pokapejte zálivkou, posypte rozdrobeným sýrem a lístky zbylé máty.
- Bagetky: Olej, bazalku a česnek utřete v hmoždíři na pastu. Můžete je i rozsekat v elektrickém kuchyňském robotu. Přisypte najemno nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a promíchejte nebo krátce promixujte.
- Bagetky nakrájejte na plátky silné asi 1cm, ale nedokrojte je až do konce. Bageta by měla držet pohromadě. Jednotlivé plátky potřete připraveným pestem.
- Mozzarellu rozkrájejte na tenká (asi 0,5 cm silná) kolečka. Kolečka sýra zasuňte mezi plátky bagety.
- Pak bagetky zabalte do alobalu a položte na kraj rozpáleného grilu. Grilujte asi 5–8 minut. Bagety průběžně obracejte.
Tip: Zkuste s bazalkou do pesta rozmixovat i pár sušených rajčat nebo ogrilovanou a oloupanou papriku.