Dokonalé barbecue? Zkuste naše originální recepty!

Vaření a recepty 11. 7. 2016

Už vás nebaví grilovat stále dokola krkovici a kuřecí steaky? Blýskněte se něčím zajímavějším! Grilovat se dá s trochou fantasie cokoli.

salat z lilku
foto:

SALÁT Z LILKŮ S FETOU A MÁTOU A GRILOVANÁ BAGETA S BAZALKOVÝM PESTEM

Elegantní, baňatý a lesklý lilek si svojí máslovou a jemnou chutí přímo žádá o pikantní zálivku. My jsme se nechali inspirovat arabskou kuchyní.

Doba přípravy: 25 minut + 15 minut na odležení

Suroviny na 4 porce: • 3 lilky • 100 ml olivového oleje • sůl • 200 g sýra Feta (ve variantě pro děti můžete fetu nahradit mozzarellou)

Zálivka: • 3 stroužky česneku • 1 lžička pálivé pasty Harissa • 1 lžička mleté papriky • 1/2 lžičky mletého římského kmínu • 1 lžíce citronové šťávy • 4 lžíce olivového oleje • hrst lístků čerstvé máty

Bagetky: • 4 malé bagetky • 2 lžíce panenského olivového oleje • 1 hrst čerstvé bazalky • 2 stroužky česneku • 50 g strouhaného sýra Gran Moravia • 200 g mozzarelly • sůl a pepř

  1. Lilky nakrájejte příčně na plátky silné asi 0,5 cm. Plátky posolte a rozložte do cedníku nebo na papírovou kuchyňskou utěrku a nechte asi 15 minut „vypotit“.
  2. Zálivka: V mixéru rozmixujte česnek, harissu, papriku, římský kmín, citronovou šťávu, olej a polovinu máty.
  3. Lilky opláchněte, osušte a potřete olejem. Grilujte je z obou stran (na každé straně 3 minuty). Lilek pak na velkém talíři pokapejte zálivkou, posypte rozdrobeným sýrem a lístky zbylé máty.
  4. Bagetky: Olej, bazalku a česnek utřete v hmoždíři na pastu. Můžete je i rozsekat v elektrickém kuchyňském robotu. Přisypte najemno nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a promíchejte nebo krátce promixujte.
  5. Bagetky nakrájejte na plátky silné asi 1cm, ale nedokrojte je až do konce. Bageta by měla držet pohromadě. Jednotlivé plátky potřete připraveným pestem.
  6. Mozzarellu rozkrájejte na tenká (asi 0,5 cm silná) kolečka. Kolečka sýra zasuňte mezi plátky bagety.
  7. Pak bagetky zabalte do alobalu a položte na kraj rozpáleného grilu. Grilujte asi 5–8 minut. Bagety průběžně obracejte.

Tip: Zkuste s bazalkou do pesta rozmixovat i pár sušených rajčat nebo ogrilovanou a oloupanou papriku.